Het feest van lichtjes en vuur
Op 11 november wordt in sommige delen van Nederland Sint Maarten gevierd. Kinderen gaan langs de deuren met mooie (zelf gemaakte) lampionnen en zingend voor de deur worden ze beloond met snoepjes of verantwoorde mandarijntjes.
Sint-Maarten is een feestdag ter ere van de heilige Sint Martinus. Volgens de legende ontmoette hij bij een stadspoort in Frankrijk een bedelaar. Maarten van Tours (zijn echte naam) had medelijden met de man. Hij trok zijn zwaard, sneed zijn rode mantel in tweeën en schonk een helft aan de bedelaar. Het is verworden tot een bedelfeest, en waarbij de kinderen anno nu “bedelend” langs de deuren gaan.
Toevalligerwijs is Sint Maarten ook de patroonheilige van de brandweer. Naast barmatig zijn, heeft hij in zijn leven ook de nodige wonderen verricht. Eén daarvan was het tegenhouden van het vuur van een brandende heidense tempel naar een woonhuis.
Bij Sint Maarten speelt het licht of vuur een grote rol. In de ene regio viert men Sint Maarten met een lampionnenoptocht langs de deuren en in sommige regio’s worden vreugdevuren ontstoken. Wees voorzichtig en zeker met wind kan een klein of vreugdevol vuurtje snel uit de hand lopen. En let niet alleen op de lampionnen waar de kinderen mee lopen, maar ook op decoratieve lampionnen in en rond het huis. Wil je de papieren lampion brandvertragend maken, maak dan gebruik van een brandvertragende impregneer spray.